header


Population
: 201,000 (2001)
Land Area: 675 sq km
GDP: $15,100 (US) per capita
Currency = 1 Riječka kruna - Corona fiumana (RIK)
Languages: Croatian, Italian, English
Ethnicity: Croats 80%, Serbs 6 %, Italians 2%

 

 

 

 

Virtualna SDR
Virtualna SDR je projekt oživljavanja riječkog identiteta. Slobodna država Rijeka postojala je de iure od 1920-1924 kao nastavak Corpusa Separatuma. Bila je međunarodno priznata i članica Lige naroda. Nakon državnog udara protjerana je na izborima legalno izabrana vlast, a godine 1924. okupirala ju je fašistička Italija uz pristanak Kraljevine SHS. Nakon 80 tužnih godina došlo je vrijeme za uskrsnuće SDR-SLF!
 

• 1868. Rijeka je kao corpus separatum - izdvojeno tijelo stavljena pod ugarsku upravu
• 1920. Rijeka je proglašena talijanskom regencijom Kvarnera pod vodstvom Gabriela D’ Annunzija.
• 1920. 12.studeni, potpisan Rapallski ugovor između Italije i Kraljevine SHS kojim obje strane priznaju 'potpunu slobodu nezavisnost Države Rijeka (Fiume) i obavezuju se da će to vječno poštivati'.
• 1920. 24-30.prosinac, 'Krvavi Božić'. D' Annunzio vojnom akcijom istjeran iz grada
• 1921. Na izborima Autonomna stranka (uz podršku i većine glasova riječkih Hrvata) dobija 6558, a nacionalni blok (fašistička, liberalna i demokratska stranka) 3443 glasova. Predsjednik Vlade postaje šef Autonomne stranke Ricardo Zanella
• 1924. Rimskim ugovorom Kraljevina SHS pristaje na priključenje Rijeke Italiji

» Opširnije

 

 

Virtualno državljanstvo!
Pozivamo sve Riječanke i Riječane da nam se pridruže u projektu virtualna SDR. Prijavom stječete pravo glasa u našim budućim akcijama (uskoro planiramo štampanje maraka i novca Riječke Države), tjedno primanje newslettera INDEFICIENTER te putovnicu VSDR. Napominjemo da je inicijativa potpuno legalna i svaka je pomoć dobrodošla! Za uclanjenje odaberite link "Online prijava" na desnoj strani te ispunite formular sa podacima (ime i prezime, adresa, broj telefona, email adresa, zanimanje, mjesto i datum rođenja). Fotografiju (za putovnicu) mozete poslati na nas Odjel za putovnice (email: putovnice@rijeka-drzava.com) koji ce Vam dati upute vezane za uplatu clanarine (50 riječkih kruna) i preuzimanje putovnice.

 

 

Što tražimo?
• Vraćanje gradu Rijeci njezine povijesne zastave (karmin crvene-žuto-plave)
• Objedinjavane urbanog područja od Mošćeničke Drage do Crikvenice u Kvarnersku metropolu i formiranje grada-regije po uzoru na njemački Hamburg
• Decentralizaciju i regionalizaciju Hrvatske uz prepuštanje svih nadležnosti osim vanjskih poslova, monetarne politike i obrane - regijama.

» Opširnije

 

 

Podjela grada na četvrti :
Inicijativa SDR traži potpuni preustroj sadašnje podjele grada na mjesne odbore te formiranje gradskih kvartova: Kantrida, Zamet, Turnić-Toretta, Kozala, Centar, Trsat-Sušak i gradskih općina: Kastav, Viškovo, Grobnik, Bakar, Kraljevica (kojima bi se prepustile dosadašnje nadležnosti). Nakon vraćanja Rijeke u granice bivše općine, sudjelovanje u budućem gradu-regiji trebalo bi ponuditi općinama na cijelom metropolskom području Rijeka-Opatija-Crikvenica te općini Omišalj na otoku Krku

 

 

Rijeka Riječanima!
Virtualna SDR nastala je kao reakcija na dugogodišnje nepriznavanje riječkog identiteta. Danas o Rijeci više ne odlučuju Riječani, a grad je ekonomski uništen nezabilježenom centralizacijom. Osnivanjem novih općina oduzeto joj je prirodno zaleđe i onemogućen svaki dalji razvoj. Našeg grada nema ni u hrvatskom grbu iako povijesno ne pripada ni Istri ni Slavoniji ni Dalmaciji. 10 godina je trajala borba da nam se vrati stari grb, a pravo na povijesnu zastavu nemamo ni danas.

 

 

Autorska prava

VIRTUALNA SLOBODNA DRŽAVA RIJEKA polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (web adresu, tekstualne, vizualne i audio materijale, baze podataka i programerski kod). Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela portala smatra se kršenjem autorskih prava www.rijeka-drzava.com i podložno je tužbi.
Fiuhost

GrudaDesigns